woensdag 15 september 2010

What else?



'Nespresso. What else?' is een slogan die iedereen kent. En wie eenmaal een kopje gedronken heeft snapt wat ermee bedoeld wordt. Geen andere koffie is lekkerder dan Nespresso. Maar ís er wel andere koffie, vergelijkbaar met Nespresso?

Slimmer dan vergane glorie-koffie Senseo is Nespresso geweest met het beschermen van hun systeem. Op de speciaal ontwikkelde metalen koffie cups, waar de koffie alleen met negentien bar doorheen kan worden gepompt, is octrooirecht gevestigd. Een octrooi is een exclusief recht tot het maken of verkopen van een product. Nespresso is dus de enige die de cupjes maakt en verkoopt. In Amsterdam gebeurt dat in de Bijenkorf en de P.C. Hooftstraat (over exclusief gesproken). Hebben wij als koffieliefhebber dan wel een alternatief?

Alleen ondernemers die het octrooirecht zouden omzeilen, kunnen de concurrentiestrijd aan gaan met Nespresso. Anders is het wachten tot het octrooi afloopt. Wanneer dat precies zal zijn is onduidelijk. Er schijnen gedurende verschilende jaren zo'n 1.700 octrooien te zijn gevestigd, welke allemaal na maximaal twintig jaar aflopen. Rumor has it dat dit binnenkort zal zijn, maar dat maakt Nespresso niet bang: "we verkopen immers de beste koffie ter wereld, daar kan niemand tegenop."

En als Nespresso dán gedronken wordt omdat ze de lekkerste zijn, in plaats van de enige, dan moet George Clooney misschien maar bescherming voor zijn slogan gaan aanvragen...

2 opmerkingen:

Juliëtte zei

Starbucksssssss! :D

Max Kra. zei

Er zijn nog een heleboellll alternatieven voor Nespresso. En velen ook beter... http://www.koffiecenter.nl/