zondag 10 oktober 2010

Het Slechtste Idee van Nederland



Gister zapte ik langs Het Beste Idee van Nederland. Het televisieprogramma van SBS bestaat natuurlijk al jaren, maar het was pas gister dat er een juridisch belletje bij me ging rinkelen. "In dit televisieprogramma krijgen mensen de kans om een nieuw idee of uitvinding te verzinnen en te gaan ontwikkelen. Deze mogen ze vervolgens presenteren aan een jury. Het idee dat wordt gekozen als Het Beste Idee van Nederland wordt uitgevoerd.", zo lees ik op het internet. Grappig dat ze het programma een kans voor de deelnemers noemen. Want wie is straks de octrooihouder als het idee echt een succes wordt?

De deelnemer met het beste idee wint ook een geldprijs van 25.000 euro. Lijkt inderdaad een kans, maar is er in feite geen sprake van exploitatie van collectieve intelligentie? Het doel van Het Beste Idee van Nederland is niet kansen bieden aan de deelnemers, maar het vergaren van kennis door SBS. Dit jaar is Het Beste Idee van Nederland zelfs op zoek naar mensen die een oplossing bieden voor een structureel probleem tegen afval. Als dat niet makkelijk is?! Bovendien kunnen voor niet-winnende uitvindingen direct door slimme kijkers octrooien worden aangevraagd. Maken de deelnemers dus ook niet nog eens slapende honden wakker?

Op de website van SBS staat niets over het octrooirecht. Willen zij ook geen slapende honden wakker maken? Betalen zij de winnaar 25.000 euro voor het idee, waarna zij zelf - als het goed is - kunnen cashen met hun monopolie? Ik hoop dat naïeve deelnemers hierdoor in ieder geval uit hun droom zijn ontwaakt.

2 opmerkingen:

Nadine zei

schijnbaar zit er ook nog een addertje onder het gras m.b.t. die cash-prijs. Die krijg je alleen als je product ook daadwerkelijk in productie wordt genomen (of zoiets)? Hele vreemde constructie!

Max K. zei

Zeg lekkerding!

"Ik hoop dat naïeve deelnemers hierdoor in ieder geval uit hun droom zijn ontwaakt."

Of je ontwaakt, of je helpt iemand uit zijn/haar droom. Bovendien houdt 'ontwaken' altijd in dat je een droom beëindigt.

Het ene impliceert het andere al!

Beetje een 'dat kost duur' voorbeeld...

Succes ermee! ;-)