dinsdag 11 januari 2011

Het merk Kate?


Illustratie: ELLE.nl

Tijdens mijn dagelijkse ronde langs ELLE.nl viel mijn oog op de volgende kop: "Gebruiken Kate's naam strafbaar". Uit ervaring wist ik dat het hier niet om Kate Moss, noch om Kate Winslet ging. Kate Middleton is de nieuwe Kate. Maar waarom is het gebruik van haar naam strafbaar? En hoe is dat juridisch vormgegeven?

Sinds Kate te zien was in betaalbare merken als Issa London, Reiss en Whistles, steeg de omzet aanzienlijk. Her en der worden nu replica's gemaakt (aan te vechten door Issa London, Reiss en Whistles?) die verkocht worden als 'Kate'-artikel. Betere marketing is er niet. Het Britse koningshuis vindt dit echter niet tof. Er hangt kledingmerken voor dit soort acties nu een boete boven het hoofd.

Je zou veronderstellen dat de Britse royals Kate's naam hebben laten registreren als naammerk. Ieder gebruik daarvan kunnen ze dan aanvechten, dan wel dreigen met een hoge boete. Onder dit gebruik wordt het gebruik als merknaam verstaan. Mensen die ook 'Kate' heten kunnen hun naam dus wel eerlijk gebruiken in het dagelijks leven. Gelukkig, want dat zijn er vast wel wat.

Geen opmerkingen: