donderdag 16 juni 2011

Censuur staat je duur!


Afbeelding: petities.nl


Smsen. We doen het zoveel dat we er RSI van krijgen. Daarbij kost het handen vol geld, vooral buiten je bundel. Maar plots... ping! De Blackberry was een feit en daarmee ook het gratis sturen van berichtjes naar andere Blackberry-gebruikers. Ook Whatsapp is geliefd, en nu je zelfs Skype kunt gebruiken met je mobiel, lijken we onze telefoonrekeningen te kunnen zien slinken. Het was wachten tot het fout ging, want de grote boze serviceproivders zouden dit toch niet accepteren? En ja hoor, het eerste voorstel dient zich aan: het heffen van toeslagen voor het gebruik van bepaalde diensten. Mag dat?

Bepleit wordt dat diensten als Whatsapp 'inhoud' zijn, en dat daarmee service providers verboden wordt ernaar te kijken. Service providers weten veel van ons, maar zouden niet moeten mogen kijken wat het is dat we doen met onze internetverbinding. Wat de inhoud is van de signalen die we versturen via het net is onze zaak.

Tegenstanders voeren natuurlijk aan dat het soort dienst dat je op je internet gebruikt géén inhoud is. "We kijken toch niet wat je schrijft op Whatsapp?!", dat soort dingen.

De regering wilt nu 'netneutraliteit' vast laten leggen in de wet. En dat is fijn. Netwerkneutraliteit houdt in dat het internet en de grote bazen daarvan niet selectief zijn. Er mag geen censuur plaatsvinden en er mag, tenzij je een toeslag betaalt, geen deel van dat internet worden ontzegd. Met andere woorden: als de netwerkneutraliteit wordt vastgelegd, kunnen de service providers geen toeslagen vragen voor het gebruik van Whatsapp en andere applicaties. Hoera voor Den Haag!

Is de overheid dan toch te vertrouwen? Kunnen service providers dan werkelijk niets doen tegen hun kelderende winsten? Wordt vervolgd, dat is zeker.

Geen opmerkingen: