dinsdag 13 september 2011

Cathy is een mellowteef!

nieuws.mijndomein.nl

Deze week was een cokesnuivende nijntje weer eens het gesprek van de dag. Dit kwam door de uitspraak van het Hof van 13 september 2011. Een kleine twee jaar geleden startte 'Nijntje' een kort geding tegen Punt.nl, welke grove, agressieve, maar vooral humoristische parodieen van Nijntje maakte. Deze parodieen werden door de voorzieningenrechter onrechtmatig bevonden. Vandaag is echter besloten dat dit niet het geval is. De parodieen zijn toegestaan, omdat ze een humoristische bedoeling hebben en concurrentiemotieven en verwarringsgevaar ontbrak. Was de uitspraak nu twee dagen geleden gedaan, dan hadden we met 9/11 nog even kunnen lachen.

Nijntje blijkt een echte ruziemaker. Eerder al was er ruzie met Hello Kitty. Cathy, het konijn van Hello Kitty, zou te veel op Nijntje lijken. Op zich zelf zou dat misschien waar kunnen zijn (ik bedoel, twee witte konijntjes), maar niet vergeten moet worden dat Cathy al een voorganger had, namelijk Hello Kitty herself (de poes). Cathy lijkt duidelijk meer op Hello Kitty dan op Nijntje.

Verder zou je je af kunnen vragen hoe origineel Nijntje is en of je voor zoiets 'simpels' wel bescherming kan krijgen. Aan de andere kant: iets simpels lijkt vooral altijd heel simpel, maar dat was het niet. Waarom ben je er anders zelf niet mee gekomen? Een paperclip is ook simpel, maar moet dat niet octrooirechtelijk beschermd kunnen worden?

Uiteindelijk is dit geschil geschikt. Hierbij is ondermeer afgesproken dat Cathy niet meer zal verschijnen op producten die na 2009 geproduceerd zijn. Cathy is een mellowteef!


Nijntje

Hello Kitty

Cathy

1 opmerking:

dster zei

Goed stuk; wilde de 9/11-opmerking zelf niet plaatsen; moet zakelijk blijven. Wellicht de schikking ook nog linken? http://www.ie-forum.nl/index.php?//Persbericht%3A+Schikking+Nijntje-Cathy////28600/