donderdag 19 januari 2012

En wat als het Bert was geweest?

forum.viva.nl

Op Boek9.nl stond vandaag het bericht dat de lijst van woorden die een TomTom 'kent' geen werk is in de zin van de Auteurswet en de stem die de woorden uitspreekt geen portret in de zin van diezelfde wet is. Aangezien de woordenlijst bestaat uit losse woorden kan er niet gesproken worden van een werk, dat over een oorspronkelijk karakter moet beschikken. Ook oordeelde de rechtbank dat een stem, ondanks het feit dat op grond van de stem de identiteit van de spreker eventueel kan worden vastgesteld, niet binnen het bereik van het portretrecht valt.

Nu zijn er van die stemmetjes die je kunt downloaden voor je TomTom, bijvoorbeeld die van Bert en Ernie, of een leuke BN-er. Ervanuitgaande dat Bert of Ernie daar niet hun toestemming voor hebben gegeven, kunnen zij in dit geval dan wel iets tegen het gebruik van hun stem beginnen?

De uitgesproken woorden zijn wellicht nog steeds geen werk in de zin van de Auteurswet, noch kan er nu wel gesproken worden over een portretrecht, maar kunnen typische geluiden niet als werk in de zin van de Auteurswet worden aangemerkt? Was immers de kreet van Tarzan niet ook beschermd? Ik zou zeggen dat het stemgeluid van Bert toch nog net iets typerender is dan dat van onze jungle-hunk.

Desalniettemin heeft stemacteur B. uit de casus van Boek9.nl hier niets aan: zijn stemgeluid is immers geen onderdeel van een reeds bekend (fictief) personage.

2 opmerkingen:

Redacteur@ zei

Bert of de Koningin? De Koningin heeft eerder succesvol tegen gebruik van haar kenmerkende stem opgetreden in een radio-uiting van Monsterboard, zie hier (met dank aan Mediareport en IE-Forum); "Het adagium "hoge bomen vangen veel wind" mist in deze zaak betekenis. Het staatshoofd neemt in ons rechtsbestel een bijzondere plaats in en uit dien hoofde past een bijzondere bescherming tegen ongeautoriseerd gebruik en misbruik van hoogst persoonlijke kenmerken als stem en naam. Ook als in het algemeen persiflage, imitatie en commentaar op leden van het koningshuis, als ook een zeer grote mediale belangstelling voor alle facetten van hun leven, ruimer aan bod zouden moeten kunnen komen, dan nog kan dit geen aanleiding zijn om aan degenen die commerciële reclame maken, mogelijkheid te bieden om zich van persoonlijke karakteristieken van leden van het Koningshuis te bedienen."

BRONNEN: http://www.mediareport.nl/persrecht/19012012/geen-portretrecht-op-stem/nl/, http://ie-forum.nl/?//Stemopname+is+geen+portretrecht////29648/ en http://zoeken.rechtspraak.nl/detailpage.aspx?ljn=AA6482

Suzanne zei

Ik bedoelde ook niet portretrecht, maar een stem als onderdeel van een werk, zoals de ooit gecreeerde Bert.