maandag 30 januari 2012

Shopping Law

fashionmagazine.com
 
Inleiding
In mijn hoedanigheid als mr. Kledingverkoopster werd mij gevraagd ‘hoe het zit met ruilen, geld terug en tegoedbonnen enzo’. Ik kon er niet bij dat ik deze vraag als juriste en modeliefhebber niet direct kon beantwoorden en besloot bij thuiskomst meteen mijn wetboek open te slaan.

Koopovereenkomst
Stel je koopt een kledingstuk in een winkel, dan sluit je daarmee een koopovereenkomst af met de winkel. Een koopovereenkomst is volgens het Burgerlijk Wetboek namelijk de overeenkomst waarbij de een zich verbindt een zaak te geven en de ander om daarvoor een prijs in geld te betalen. De winkel geeft jou het kledingstuk, jij geeft de winkel de aankoopprijs.

Algemene voorwaarden
Op een overeenkomst kunnen algemene voorwaarden van toepassing zijn. Algemene voorwaarden zijn een of meer bedingen die zijn opgesteld met het doel in meerdere overeenkomsten te worden opgenomen. Op koopovereenkomsten kunnen dus algemene voorwaarden van toepassing zijn. Koopvoorwaarden, zoals voorwaarden over ruilen, zijn algemene voorwaarden.

Algemene voorwaarden zijn vernietigbaar indien de verkoper de koper niet een redelijke mogelijkheid heeft gegeven om van de algemene voorwaarden kennis te nemen. Daarom staan verkoopvoorwaarden vaak op de kassabon. De verkoper mag ook een bord in de winkel zetten waarop staat waar u de algemene voorwaarden kunt vinden, bijvoorbeeld bij de klantenservice.  Algemene voorwaarden zijn ook vernietigbaar indien deze onredelijk bezwarend zijn. Maar wat is onredelijk bezwarend? Dit staat niet expliciet in de wet. Wel zijn er een zwarte en grijze lijst in het Burgerlijk Wetboek opgenomen. Deze categorieën algemene voorwaarden worden als (vermoedelijk) onredelijk bezwarend aangemerkt. Staat er een onredelijke bepaling in de voorwaarden? Dan kan deze dus door de koper worden vernietigd. Dat kan deze doen door tegen de verkoper te zeggen dat de voorwaarde onredelijk is en daarom niet geldt.

Ruilen en tegoedbonnen
Is het uitsluiten van ruilen of het enkel teruggeven van een tegoedbon nu een onredelijke voorwaarde? In de zwarte of grijze lijst wordt hier niet over gesproken. Ruilen is geen recht, maar het kan wel een gunst zijn van de verkoper. Ruilen kan dan ook alleen wanneer het artikel niet gebruikt en onbeschadigd is. Een verkoper is dus niet verplicht een artikel terug te nemen als je besluit het toch maar niet te houden. Wil je ruilen maar kun je geen ander artikel vinden? Dan kan de verkoper een tegoedbon aanbieden. Soms kun je je geld terug krijgen.

Als je een artikel via internet koopt mag je het meestal wel teruggeven. Dat komt omdat je dan een bedenktijd hebt. Dit betekent dat je binnen een bepaalde tijd mag beslissen dat je het artikel toch niet wilt hebben. Je kunt het dan teruggeven en de verkoper moet je je geld teruggeven.

Kapot
Als een artikel kapot gaat is het een ander verhaal. Het geleverde product is dan ondeugdelijk. Je hebt recht op een nieuw artikel of reparatie. Een tegoedbon hoef je dan niet aan te nemen. Dit geldt ook in de uitverkoop. Recht op een goed product heb je altijd. Uitgezonderd is de situatie dat de verkoper bij voorbaat heeft gezegd dat hij geen garantie geeft over een bepaald artikel.

Ontbinden van de koopovereenkomst
Stel je gekochte artikel ging kapot en je hebt de verkoper de tijd gegeven het te repareren of je een nieuw product te geven en de verkoper heeft geen van twee nog gedaan, dan kun je de eerder gesloten koopovereenkomst ontbinden. Dit kan ook als de verkoper het product wel al meerdere malen heeft gerepareerd maar het telkens weer kapot gaat.

Prijsvermindering bij schoonheidsfoutjes
Soms koop je een artikel waar een klein foutje in zit. Je wil graag dat het gerepareerd wordt, maar dat kan niet. Je hebt dan niet altijd recht op een nieuw artikel, want de klacht is niet ernstig genoeg. Het foutje is slechts van geringe betekenis. Wat je wel kunt doen is de koopovereenkomst dan gedeeltelijk ontbinden. Dat betekent dat je een deel van je geld terugvraagt. Dit wordt in de volksmond ook wel prijsvermindering genoemd.

Verkeerd prijskaartje
Wat nu als je een geweldige broek ziet liggen voor maar tien euro? Dat kan toch niet? Je besluit hem dus direct te kopen. Bij de kassa blijkt er een fout te zijn gemaakt. De broek kost eigenlijk 30 euro. Mag je de verkoper nu aan de eerste prijs houden? Alleen als je dat redelijkerwijs kon verwachten. Was het een oud vod en mocht je inderdaad verwachten dat de broek maar tien euro kostte? Dan kan de verkoper in de praktijk natuurlijk altijd zich onthouden van verkoop.

Conclusie
Check dus altijd of er algemene voorwaarden zijn als je gaat shoppen, en wat deze inhouden. Zijn ze er niet of heb je er redelijkerwijs geen kennis van kunnen nemen, dan kun je verkoopvoorwaarden vernietigen. Hetzelfde geldt voor onredelijk bezwarende voorwaarden. Ruilen is geen recht, maar een gunst van de verkoper. Of deze geld teruggeeft of een tegoedbon is aan hem en staat in de verkoopvoorwaarden. Voor de uitverkoop kunnen andere voorwaarden gelden. Wel heb je altijd recht op een goed product. Bij ondeugdelijke artikel dat niet gerepareerd of vervangen kan worden, kun je de koopovereenkomst ontbinden. De verkoper moet je dan je geld teruggeven.

Geen opmerkingen: