donderdag 9 februari 2012

Wat is de opzegtermijn als er geen opzegtermijn is?


Stel je werkt net in een kledingwinkel en je leest thuis je arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd nog eens door. Daarin blijkt niets te staan over de opzegtermijn van de arbeidsovereenkomst. Staat het er niet, is het er niet? Of gelden er (dan) andere regels?

Art. 7:655 BW lid 1 aanhef en onder g luidt als volgt: de werkgever is verplicht aan de werknemer een schriftelijke opgave te verstrekken met ten minste de volgende gegevens: (...) de duur van de door partijen in acht te nemen opzegtermijnen of de wijze van berekening van deze termijnen. Voor zover deze gegevens, bedoeld in lid 1, onderdelen f tot en met i, zijn vermeld in een toepasselijke collectieve arbeidsovereenkomst of regeling door of namens daartoe bevoegd bestuursorgaan, kan worden volstaan met een verwijzing naar deze overeenkomst of regeling (lid 2). In de arbeidsovereenkomst wordt gesproken over de CAO voor Mode- en Sportdetailhandel.

Volgens art. 7:667 BW eindigt een arbeidsovereenkomst van rechtswege, wanneer de tijd is verstreken bij overeenkomst, bij de wet of door gebruik aangegeven (lid 1). Wanneer bij een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd deze bepaalde tijd is verstreken, eindigt de arbeidsovereenkomst van rechtswege. Bij beeindiging van rechtswege is geen opzegging vereist. Er geldt hier dan ook geen opzegtermijn. Wel staat in de CAO dat het de voorkeur verdient dat werkgever en medewerker uiterlijk twee weken voor afloop van het contract overleggen over voortzetting of beëindiging ervan.

Volgens art. 7:667 BW lid 2 is voorafgaande opzegging wel nodig, indien dit schriftelijk is overeengekomen of opzegging volgens gebruik hoort plaats te vinden (en hiervan niet schriftelijk is afgeweken). In lid 3 staat dat een arbeidsovereenkomst slechts tussentijds kan worden opgezegd indien voor ieder der partijen dat recht schriftelijk is overeengekomen. Is dat recht opgenomen in de CAO?

In de CAO Mode- en Sportdetailhandel staat dat opzegging vereist is bij tussentijdse beëindiging van een  arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd. Als een arbeidsovereenkomst door opzegging moet worden beëindigd, dan geldt de wettelijke opzegtermijn. Voor de werkgever bedraagt deze opzegtermijn bij een dienstverband korter dan vijf jaar één maand. Voor de werknemer bedraagt de opzegtermijn één maand, ongeacht het aantal dienstjaren. De opzegging vindt schriftelijk en altijd tegen het einde van de maand plaats, tenzij anders overeengekomen. Dit is in overeenstemming met art. 7:672 BW.

1 opmerking:

Marga zei

Hey suusje,

Je krijgt van je baantje in de kledingwinkel wel veel inspiratie om blogs te schrijven.