dinsdag 30 augustus 2011

I don't know what you heard about me, but I'm the motherfucking P.I.M.P.!

Afbeelding: parool.nl

Pieter Lakeman strijdt sinds 1976 met de Stichting Onderzoek Bedrijfs Informatie tegen onregelmatigheden in de bedrijfsvoering bij grote bedrijven en accoutnants. Marja Bontekoe is een voormalig werknemer van de stichting en heeft een boek geschreven waarin zij Lakeman een bedrieger noemt en stelt dat Lakeman van alle civiele zaken voor zijn clienten nog geen 10% heeft gewonnen. Begin 2010 is dit boek uitgegeven door uitgeverij Prometheus.

Na een kort geding dat door Lakeman tegen Bontekoe is aangespannen blijkt dat bovengenoemde uitingen van Bontkoe in haar boek niet juist zijn. De geloofwaardigheid, integriteit en repuatie, en daarmee de eer en goede naam van Lakeman zijn op onrechtmatige wijze aangetast. Hierop dagvaardt Lakeman Prometheus. Lakeman stelt dat Prometheus met de publicatie van het boek onrechtmatig heeft gehandeld en aansprakelijk is voor de geleden schade. Kan een uitgeverij aansprakelijk zijn voor de onrechtmatige inhoud van een door de uitgeverij uitgegeven boek?

Bij uitgeverijen van dagbladen of tijdschriften worden publicaties geschreven door journalisten of redacteuren die werkzaam zijn bij of verbonden zijn aan een redactie die onderdeel is van de uitgever. Onder die omstandigheden gelden de uitingen van die redacteuren en journalisten in dagbladen of tijdschriften dan ook als uitingen van de uitgeverij zelf. Onrechtmatigheid van die uitingen is daarom aan de uitgeverij toe te kennen. Hoewel Prometheus geen uitgeverij is van dagbladen of tijdschriften, heeft de rechtbank wel geoordeeld dat Prometheus onvoldoende kritische en zorgvuldig is geweest en daardoor onrechtmatig heeft gehandeld jegens Lakeman door het boek van Bontekoe te publiceren.

Zou Manou dan ook Van Gennep, uitgeverij van Maris Mosterd's Echte mannen eten geen kaas, aansprakelijk kunnen stellen uit onrechtmatige daad? Hiervoor moet wel vast staan dat de uitingen in het boek van Maria Mosterd onrechtmatig zijn. Nu het Openbaar Ministerie Manou's aangifte van laster en smaad tegen Maria Mosterd heeft afgewezen lijkt men van onrechtmatigheid niet te kunnen spreken. In Echte mannen eten geen kaas zijn gefingeerde namen gebruikt, waardoor 'Manou'  niet kan hard maken dat hij de Manou is die in het boek van allerlei dingen wordt beschuldigd.

Prometheus zal wel balen dat de naam van Lakeman in het boek van Bontekoe niet was vervalst. Al is geroddel een stuk minder interessant als het geanonimiseerd gebeurt.

Geen opmerkingen: